Case

Sportzalen Gomarus Scholengemeenschap Gorinchem

Een totaaloplossing voor akoestiek

Geluiddempende wand voor sportaccommodatie

Het sportgebouw van scholengemeenschap Gomarus Gorinchem bestaat uit een geschakelde grote sportzaal, welke op te delen is in twee apart te gebruiken sportzalen door een elektrische neerlaatbare scheidingswand. Direct naast deze dubbele sportzaal is nog een extra, niet opdeelbare sportzaal aanwezig welke met een bouwkundige metselwerk-wand gescheiden is van de dubbele zaal. Vanwege een voorgenomen renovatie van de scheidingswand in de dubbele zaal is ook de ruimteakoestiek ter sprake gekomen en daarmee ook het voorzien van een akoestische totaaloplossing, zodat alle zalen na het uitvoeren van de renovatie weer toekomstbestendig zijn op het gebied van akoestiek.

Onvoldoende geluidsabsorptie

De sportruimtes zijn gebouwd in 1995 en de materialen die destijds veelal werden gebruikt voldoen helaas niet meer aan de eisen omtrent de huidige norm voor nagalmtijden in sportaccommodaties. Zo zijn de bouwkundige wanden volledig samengesteld uit metselwerk, in dit geval een dichte steen met een gesloten structuur, maar waarbij er nauwelijks absorptie plaatsvindt.

De ruimtes zijn voorzien van een lager hangend lamellenplafond. Bovenop dit plafond is wel wat isolatie voorzien, waardoor er in dit scheidingsvlak al enige mate van geluidsabsorptie plaatsvindt, echter onvoldoende om voor de gehele situatie een oplossing te kunnen bieden of om flutters te voorkomen. De bestaande flexibele scheidingswand bestaat uit een gesloten, standaard materiaal waarbij de geluidsisolatie van de samengestelde wand 23 dB bedraagt.

De gemeten nagalmtijd bleek na het uitvoeren van de meting in alle indelingsvarianten te hoog en ook in de kleine zaal werd de norm helaas niet gehaald.

Akoestisch- en bouwkundig onderzoek

De eerste stap om tot een oplossing te komen was daarom het in uitgebreid kaart brengen van het akoestische klimaat in beide ruimtes, door eerst een akoestisch- en bouwkundig onderzoek uit te voeren. Vervolgens werd er een akoestisch model gemaakt, waarmee voorspellende berekeningen gemaakt konden worden. Dit onderzoek is in zowel de dubbele zaal als in de enkele zaal uitgevoerd.

Extra absorptievoorzieningen

Met de meetgegevens kon vervolgens precies worden bepaald op welke plek extra absorptievoorzieningen aangebracht zouden moeten worden en in welke hoedanigheid. Hierbij werd met de plaatsing van absorptiemateriaal rekening gehouden met voldoende aansluiting op alle mogelijke indelingsvarianten, dus zowel in een situatie met opgetrokken scheidingswand, als ook in de situatie met een neergelaten wand en natuurlijk de situatie in de naastgelegen enkele zaal. Ook werd in dit geval de wens tot het genereren van meer geluidsisolatie door de scheidingswand meegenomen in de afwegingen.

Verhogen van geluidsisolatie

Na de berekening zijn alle toe te passen materialen en hiervoor benodigde aanpassingen zorgvuldig geselecteerd en in kaart gebracht, om zodoende tot de meest optimale totaaloplossing te kunnen komen. Uit onze akoestische berekening bleek verder dat er voor het beheersen van het geluid in de dubbele zaal met een opgetrokken wand al dusdanig veel bouwkundig materiaal moest worden toegevoegd, dat dit ook al de lading zou dekken voor de opgedeelde situatie. Om die reden is besloten om af te zien van het toekennen van extra absorptie aan de scheidingswand en ontstond de mogelijkheid om nadruk te leggen op juist het verhogen van de geluidsisolatie van de scheidingswand, wat een opwaardering van de reductiewaarde tot 28 dB R’w heeft opgeleverd. 

Impactbestendige, geluidsabsorberende voorzetwanden

De bouwkundige wanden zijn zowel in de dubbele zaal als in de enkele zaal rondom voorzien van impactbestendige, geluidsabsorberende voorzetwanden tot een hoogte van ca. 3 meter. Deze combinatie van het beheersen van nagalmtijden en daarbij het verhogen van de geluidsisolatie van de scheidingswand hebben geleid tot een zeer positieve beleving van de ruimtes door de vakleerkrachten van de school.

Nagalmtijd volgens de KVLO en NOC/NSF

Nadat het werk uitgevoerd was, is er een nameting uitgevoerd om de beoogde prestaties aan te kunnen tonen. Voor deze totaaloplossing geldt namelijk een garantie op het eindresultaat en de meting heeft ruimschoots uitgewezen dat het doel is bereikt en dat alle ruimtes nu voldoen aan de norm voor nagalmtijd volgens de KVLO en NOC/NSF, zodat er dus weer optimaal in volledige bezetting les gegeven kan worden.

Doelstellingen van het project

  • In kaart brengen van het akoestische klimaat in beide ruimtes en extra absorptievoorzieningen aanbrengen in de juiste hoedanigheid.
  • Genereren van meer geluidsisolatie, in zowel een situatie met opgetrokken wanden als in een gescheiden indeling, door toepassing van geluidsabsorberende scheidingswanden.
  • Het voldoen aan de normen van nagalmtijd volgens KVLO en NOC/NSF.

Projectdetails en Resultaten

  • De bouwkundige wanden voorzien van impactbestendige, geluidsabsorberende voorzetwanden tot een hoogte van ca. 3 meter in zowel de enkele als dubbele zaal.
  • Na het uitvoeren van berekeningen zijn het wandmateriaal van de scheidingswand en de akoestische voorzetwanden op elkaar afgestemd en is de nagalmtijd in iedere indeling volgens de norm.
  • In de sportzaal heerst een optimaal akoestisch klimaat, ook wanneer de zaal in tweeën is gesplitst. Hierdoor kunnen verschillende groepen tegelijkertijd sporten zonder dat zij last van elkaar ondervinden.
Meten is weten!

Aanvraag akoestische meting

  • Akoestisch onderzoek bij u op locatie;
  • Maatwerk totaaladvies;
  • Garantie op het beoogde resultaat.
whitepaper trenomat
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Paul trenomat
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
nieuwsbrief trenomat
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.