Case

Sporthal Wolfert Tweetalig Rotterdam

Een totaaloplossing voor akoestiek

Geluiddempende wand voor sportaccommodatie

Het sportgebouw van Wolfert Tweetalig is een grote breedtesporthal die met in totaal drie stuks elektrisch neerlaatbare scheidingswanden in vier stuks apart te gebruiken zaaldelen opgedeeld kan worden.  Door de slechte ruimteakoestiek in vrijwel alle indelingsvarianten was dat helaas vrijwel onmogelijk. Omdat hier binnen de school hevig over werd gediscussieerd, is ons gevraagd mee te denken over mogelijke oplossingen voor dit vraagstuk.

De sporthal werd gebouwd in 1982 en de materialen die destijds veelal werden gebruikt voldoen vandaag de dag niet meer aan de eisen om de huidige norm voor nagalmtijden in sportaccommodaties te bereiken. Zo werden de bouwkundige wanden in die tijd volledig opgetrokken uit metselwerk, waardoor er nauwelijks sprake is van geluidsabsorptie. Het dak is samengesteld uit een niet geperforeerd stalen damwand profiel, met daaronder een lager hangend tussenplafond, bestaande uit houten latten. Dit plafond remt het geluid iets af, maar omdat er op het plafond is verder geen isolatie is voorzien, was de absorptie helaas onvoldoende. De bestaande flexibele scheidingswanden waren voor onze ingreep samengesteld uit een volledig gesloten materiaal, met slechts minimale absorptieprestaties en in combinatie met de overige ‘harde’ afwerkingen presteerde deze inrichting helaas te weinig om de situatie onder controle te kunnen krijgen.

Het was daarom in deze hoedanigheid niet mogelijk om alle vier de zalen tegelijkertijd te gebruiken voor het geven van bewegingsonderwijs. Ook in een situatie met opgetrokken scheidingswanden was de nagalmtijd al te hoog. Vakleerkrachten gaven aan gezondheidsproblemen te ervaren als gevolg van deze slechte akoestiek.

Het huidige akoestische klimaat in kaart brengen

De eerste stap is het in uitgebreid kaart brengen van het akoestische klimaat, door eerst een akoestisch- en bouwkundig onderzoek te doen. Het uitvoeren van een geluidsmeting is onderdeel van dit onderzoek en met de gemeten nagalmtijden kan vervolgens een akoestisch model worden gemaakt, waarmee voorspellende berekeningen gemaakt kunnen worden.

Met de gegevens uit de bouwkundige opname kan vervolgens worden bepaald op welke plek extra absorptievoorzieningen aangebracht moeten worden en in welke hoedanigheid. Hierbij wordt met de verdeling van materiaal rekening gehouden met alle indelingsvarianten, dus in een situatie met opgetrokken scheidingswanden maar dus ook met neergelaten wanden.

Nadat het werk uitgevoerd is volgt een nameting om de beoogde prestatie aan te kunnen tonen, omdat het akoestisch resultaat van de oplossing door ons wordt gegarandeerd.

Een totaaloplossing

De materialen en benodigde aanpassingen zijn zorgvuldig geselecteerd en de berekende totaaloplossing is aansluitend uitvoerig in detail besproken met de opdrachtgever. In dit geval is er gekozen voor het aanpassen van twee van de drie bestaande flexibele scheidingswanden. Deze aanpassing bestond uit het perforeren van de wandzijde gericht naar de middelste scheidingswand bij de twee buitenste scheidingswanden, inclusief het voorzien van een geschikt absorptiepakket. De middelste wand is hierbij verder niet aangepast. Door deze lokale aanpassing kon totale vervanging van de scheidingswanden voorkomen worden.

Nagalmtijd die voldoet aan de nieuwste normen

De bouwkundige wanden zijn aanvullend rondom voorzien van impactbestendige,  geluidsabsorberende voorzetwanden tot een hoogte van ca. 3 meter en omdat het plafond verder niet geïsoleerd is, zijn balvaste absorptieplaten aangebracht op de onderzijde van het plafond, om ook in deze richting geluidsreflectie te onderbreken. De combinatie van deze toevoegingen en aanpassingen zorgt ervoor dat de gehele sporthal nu in alle indelingsvarianten voldoet aan de normen voor nagalmtijd volgens de KVLO en NOC/NSF en dat er dus in weer volle bezetting les gegeven kan worden.

Doelstellingen van het project

  • Het perforeren van de wandzijde van twee bestaande flexibele scheidingswanden gericht naar de middelste scheidingswand.
  • Het verbeteren van de ruimte-akoestiek, in zowel een situatie met opgetrokken wanden als in een gescheiden indeling, door het aanpassen van twee van de drie bestaande flexibele scheidingswanden.
  • Het voldoen aan de normen omtrent nagalmtijd.

Projectdetails en Resultaten

  • Toepassing van drie TreNoMat akoestische scheidingswanden, in elektrisch optrekbare uitvoering.
  • Na het uitvoeren van berekeningen zijn het wandmateriaal van de scheidingswand en de akoestische voorzetwand op elkaar afgestemd en is de nagalmtijd in iedere indeling volgens de norm.
  • De grote sporthal is dankzij drie scheidingswanden eenvoudig te verdelen in vier zaaldelen waar verschillende groepen weer zonder problemen kunnen sporten.
Meten is weten!

Aanvraag akoestische meting

  • Akoestisch onderzoek bij u op locatie;
  • Maatwerk totaaladvies;
  • Garantie op het beoogde resultaat.
whitepaper trenomat
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Paul trenomat
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
nieuwsbrief trenomat
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.