Case

Sporthal Giessenburg

Een totaaloplossing voor akoestiek

Geluiddempende wand voor sportaccommodatie

De nieuwe sporthal Giessenburg is gerealiseerd op het hoofdveld van voetbalvereniging Peursum, als onderdeel van de herinrichting van de activiteitenzone Giessenburg, waarin sportaccommodaties, sportvelden en groenvoorzieningen aanwezig zijn. Door een landschapsarchitect is eerst een inrichtingsplan gemaakt voor het gehele gebied. De bouw van een sportaccommodatie maakte onderdeel uit van deze herontwikkeling, en heeft geresulteerd in de bouw van een 3-segmenten NOC/NSF sporthal en de hierbij gecombineerde voetbalaccommodatie voor voetbalvereniging Peursum. Het ontwerp van de sportaccommodatie komt van architectenbureau RoosRos en de realisatie is uitgevoerd door Bouwbedrijf Stout. In dit project is een combinatie voorzien van geluidsabsorberende TreNoMat TripleComfort scheidingswanden en constructieve, zelfdragende akoestische voorzetwanden.

De absorptiewaarden in kaart brengen

De eerste stap om tot een goede invulling te kunnen komen is het in uitgebreid kaart brengen van materialen die worden toegepast, de bijbehorende absorptiewaarden en de hoeveelheden van het toegepaste materiaal. Hiermee kan een model worden gemaakt van het akoestische klimaat wat ontstaat en kunnen voorspellende berekeningen worden gemaakt. 

Met deze gegevens kan vervolgens worden bepaald op welke plek extra absorptievoorzieningen aangebracht moeten worden en in welke hoedanigheid. Hierbij wordt met de verdeling van materiaal rekening gehouden met alle mogelijke indelingsvarianten, dus zowel in een situatie met opgetrokken scheidingswanden, als in de situatie met neergelaten scheidingswanden.

Optimale nagalmtijd dankzij TripleComfort scheidingswanden

De materialen en benodigde aanpassingen zijn zorgvuldig geselecteerd om tot de meest optimale totaaloplossing te kunnen komen. In dit geval werd duidelijk dat het onderste deel van de bouwkundige wanden in sporthal volledig akoestisch uitgevoerd zouden moeten worden en dat er een combinatie gemaakt zou moeten worden met scheidingswanden, die aan twee zijden geluidsabsorberend zijn uitgevoerd. 

Omdat er sprake is van toepassing van wandbekleding rondom, is er in dit geval voor gekozen om de aanvankelijk berekende bouwkundige binnenwandconstructie geheel te laten vervallen en deze te integreren in een compleet zelfdragende voorzetwand.

In combinatie met twee stuks TripleComfort scheidingswanden is de nagalmtijd na realisatie en in alle ruimtes en in normcategorieën op orde en voldoet het geheel hiermee aan de normen voor nagalmtijd volgens de KVLO en NOC/NSF.

Doelstellingen van het project

 • Het in kaart brengen van de absorptiewaarden en extra absorptievoorzieningen in de juiste hoedanigheid aanbrengen.
 • Het verbeteren van de ruimte-akoestiek, in zowel een situatie met opgetrokken wanden als in een gescheiden indeling, door toepassing van twee stuks TripleComfort scheidingswanden.
 • Het voldoen aan de normen van nagalmtijd.

Projectdetails en Resultaten

 • Toepassing van twee TreNoMat TripleComfort scheidingswanden in combinatie met constructieve, zelfdragende akoestische voorzetwanden.
 • Na het uitvoeren van berekeningen zijn het wandmateriaal van de scheidingswand en de akoestische voorzetwand op elkaar afgestemd en is de nagalmtijd in iedere indeling volgens de normen van de KVLO en NOC/NSF.
 • De nieuwe sporthal heeft een moderne uitstraling en voldoet aan de huidige normen. Hierdoor kunnen er verschillende activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden zonder dat de verschillende groepen last van elkaar ondervinden.
Meten is weten!

Aanvraag akoestische meting

 • Akoestisch onderzoek bij u op locatie;
 • Maatwerk totaaladvies;
 • Garantie op het beoogde resultaat.
whitepaper trenomat
Meer weten?

Download onze documentatie

 • Alle feiten op een rijtje
 • Geselecteerd op onderwerp
 • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Paul trenomat
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
nieuwsbrief trenomat
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.