Case

Sportcomplex De Beuk

Intensief gebruik en geluidsbeheersing zijn goed geregeld in sportcomplex De Beuk in Purmerend
Bij de realisatie van sportcomplex De Beuk, in opdracht van de gemeente Purmerend, bestond al snel de behoefte aan voorzieningen voor het scheiden van ruimtes en een optimale geluidsbeheersing. Hiermee anticipeerde de gemeente effectief op de behoefte binnen het bewegingsonderwijs om tegelijkertijd meerdere groepen te faciliteren. In nauw overleg met het bouwbedrijf, bracht TreNoMat de gewenste voorzieningen volgens de specificaties en binnen de planning aan.

Sportcomplex De Beuk is de nieuwste en grootste binnensportaccommodatie van Purmerend. Hiermee brengt de gemeente een omvangrijk sport- en bewegingsprogramma samen op één multifunctionele locatie. Het complex met zijn opvallende entree is gebouwd door Vaessen Algemeen Bouwbedrijf uit Raamsdonksveer en werd in 2017 opgeleverd. Voor het ontwerp tekende Slangen + Koenis Architecten uit IJsselstein. In de moderne accommodatie bevinden zich twee grote sporthallen, geschikt voor nationale topsportwedstrijden, een moderne turnhal, veertien was- en kleedruimten, een vergaderzaal, een inpandige parkeergarage en een sportcafé.

Akoestische scheidingswanden voor maximaal gebruikscomfort

Per sporthal hebben wij twee akoestische TreNoMat-wanden geplaatst, bedoeld om beide hallen in drie compartimenten op te kunnen delen. Op deze manier ontstaan er zes gymzalen voor het bewegingsonderwijs. Naast de wens om de hallen in kleinere zalen op te kunnen delen, zodat meerdere groepen er tegelijkertijd gebruik van kunnen maken, lag er veel nadruk op het adequaat beheersen van het geluid in de ruimte. De opdrachtgever realiseerde zich dat een goede akoestiek en het minimaliseren van onderlinge gebruikshinder het gebruikscomfort aanzienlijk verbetert.

Nagalmtijden volgens de normen en minimale geluidsoverdracht

De gerealiseerde optrekbare wanden lopen door over de toeschouwerstribune die aan de sporthal grenst. Ze zijn voorzien van een bovenafdichting, bedoeld voor een optimale aansluiting op en integratie met het bouwkundige dak. Naast het beheersen van de nagalmtijd in de verschillende zaaldelen, dragen de scheidingswanden effectief bij aan het terugbrengen van de geluidsoverdracht tussen de zaaldelen onderling.

Doelstelling van het project

  • Het opdelen van de twee sporthallen, elk in drie zaaldelen, waarbij in ieder afzonderlijk deel les gegeven kan worden, zonder overlast van elkaar te ervaren.
  • Het voldoen aan de normen van nagalmtijd in alle situaties.

Projectdetails en resultaten

  • Toepassing van twee TreNoMat akoestische scheidingswanden per sporthal, in elektrisch optrekbare uitvoering. De wanden zijn aan de zijde van het middelste zaalgedeelte geluidsabsorberend uitgevoerd, zodat de nagalmtijd binnen de norm valt. In de buitenste zaaldelen is de bouwkundige gevel geluidsabsorberend afgewerkt.
  • De detaillering van de TreNoMat-scheidingswanden en de aansluitingen op de afwerkingen rondom de wanden zijn optimaal afgestemd op het gebouw. Hierdoor is het afsluitend oppervlak van de TreNoMat-wanden maximaal voorzien.
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.