Case

Sportcampus Zuiderpark

Sportcampus Zuiderpark in Den Haag kiest voor flexibiliteit en optimale akoestiek
Hoe richten we een aantal van onze sporthallen dusdanig in, dat verschillende groepen er gelijktijdig zonder geluidsoverdracht gebruik van kunnen maken? Met die vraag klopte Sportcampus Zuiderpark in Den Haag aan bij TreNoMat. Met de realisatie van optrekbare akoestische scheidingwanden gaven we op maat invulling aan de vraag. Voor een van de zalen bedachten onze engineers een oplossing voor een zachte landing op een ondergrond van zand.

Sportcampus Zuiderpark is een uniek, gedeeltelijk overdekt stadion van maar liefst van 33.000 m2. Het prestigieuze veldencomplex voor zaalsporten, strandsporten en andere binnensporten is gebouwd in het Haagse Zuiderpark, op de plaats waar tot 2007 het Zuiderparkstadion van ADO Den Haag stond. Het heeft een gecombineerde functie van topsportcentrum, kenniscentrum en ontmoetingsplek voor recreatieve sportbeoefening. Diverse verenigingen en onderwijsinstellingen zijn vaste gebruikers van de faciliteiten.

Een opmerkelijk sportcomplex

Het multifunctionele sportcomplex is ontworpen door de architecten Russ Davenport en Henk Merle van FaulknersBrowns Architects uit het Engelse Newcastle upon Tyne. Het gebouw kenmerkt zich door de asymmetrische ronde vorm en het gebruik van gepolijst roestvrij staal. De constructie verandert constant van kleur, al naar gelang het zonlicht, de wolkenpatronen en reflecties van het groen in de omgeving. Sportcampus Zuiderpark werd op 14 juni 2017 in gebruik genomen. In 2018 werd het complex genomineerd voor de prijs van Beste Gebouw van het Jaar in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie.

In het spraakmakende Haagse sportstadion is een groot aantal voorzieningen bijeengebracht: een topsporthal; een beachsporthal voor strandvoetbal en beachvolleybal; een speciale turnhal; een dubbele breedtesporthal, bestemd voor recreatieve sportbeoefening door een zeer brede doelgroep; vier gymzalen; een dojo-hal voor de beoefening van Oosterse vechtsporten en een danszaal. Bovendien voorziet het complex in diverse ondersteunende voorzieningen, zoals een fitness-/krachtcentrum, fysiotherapiepraktijk, vergaderzalen en horeca. Het bijbehorende, omliggende sportveldencomplex biedt acht voetbalvelden, een multifunctioneel kunstgrasveld voor hockey en tennis en een beachcourt (sportstrand).

Akoestische scheidingswanden vergroten gebruiksmogelijkheden

De betrokkenheid van TreNoMat bij het Haagse sportmekka bestaat uit de realisatie van akoestische scheidingswanden in de breedtesporthal en in de beachsporthal. De breedtesporthal kan in tweeën worden opgedeeld met behulp van een grote panelenwand. Hierdoor ontstaan twee naast elkaar liggende sporthallen. Eén daarvan kan nog eens worden opgedeeld in drie gymzalen door de toepassing van twee TreNoMat optrekbare scheidingswanden. Bij beide scheidingswanden namen we aan de zijde van het middelste zaalgedeelte absorptievoorzieningen op, om de nagalmtijd in het middelste zaaldeel te beheersen.

Een opmerkelijk sportcomplex

Ook in de beachsporthal creëerden we optimale flexibiliteit in het gebruik met de realisatie van een akoestische optrekbare scheidingswand. Hier is de toepassing nog eens extra bijzonder, omdat de wand neerdaalt op een ondergrond van zand. Onze engineers kozen voor een verzwaard standaard materiaal, om enerzijds zoveel mogelijk geluid tegen te houden en anderzijds voldoende bescherming te kunnen bieden tegen de invloeden van deze afwijkende ondergrond.

Doelstelling van het project

  • Het flexibel inrichten van diverse sportruimtes om zoveel mogelijk synchroon gebruik van ruimtes mogelijk te maken.
  • In de breedtesporthal voorzien in een flexibele opdelingsoplossing, waarbij rekening wordt gehouden met de eisen rond de nagalmtijd.
  • Het opdelen van de beachsporthal, waarbij rekening moest worden gehouden met bijzondere omstandigheden, zoals blootstelling aan zand en vocht.

Projectdetails en resultaten

  • Toepassing van twee optrekbare TreNoMat-scheidingswanden in de breedtesporthal. Aan één wandzijde is gewerkt met geperforeerd materiaal, met daarachter een absorptiemateriaal, ter bevordering van geluidsabsorptie.
  • Opdeling van de beachsporthal door het aanbrengen van een robuuste TreNoMat-scheidingswand, geschikt gemaakt voor toepassing in een omgeving met bijzondere omstandigheden.
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.