Case

Amersfoort Amarena

Sportcomplex Amarena Amersfoort – een icoon
Met de realisatie van sportcomplex Amarena, geopend in het voorjaar van 2018, heeft de gemeente Amersfoort voor zijn bewoners een unieke sport- en ontmoetingsplek gecreëerd. De zwemfaciliteiten zijn van een buitengewone klasse. In de media is het sportcomplex in het Hogekwartier een ‘fonkelnieuw icoon van de stad’ genoemd. TreNoMat dacht in een vroeg stadium mee over het scheiden en slim opdelen van ruimtes en het optimaliseren van de geluidsbeleving.

Amerena biedt topfaciliteiten, zoals een hoge duiktoren voor het schoonspringen en een olympisch bad. Lekker zwemmen in een van de zwembaden kan natuurlijk ook. Het complex is meer dan een watersportmekka. Er is ook voorzien in een fraaie sporthal. Deze is geschikt voor topsport en biedt alle ruimte voor wedstrijden en trainingen. Naast moderne horecavoorzieningen biedt Amerena een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk.

TreNoMat denkt mee over ruimtescheiding en akoestiek

Het complex is ontwikkeld op initiatief van de gemeente Amersfoort. Het bouwteam bestond uit Venhoeven CS Architecten (Amsterdam), OLCO Sportsphere (Zeist), Bouwbedrijf Heerkens van Bavel (Tilburg) en enkele specialistische installateurs en onderaannemers. Ook TreNoMat leverde in de ontwerp- en uitvoeringsfase een bijdrage als specialist in het scheiden van ruimtes.

Al in een vroeg stadium mochten wij advies uitbrengen over het scheiden en slim opdelen van ruimtes. Naast de eisen voor geluidsabsorptie hebben we gekeken naar een zo goed mogelijk aansluiting van de wanden op de omliggende bouwkundige constructie. Door op tijd te starten met de voorbereidingen konden we slimme details opstellen om het afsluitend oppervlak van de wanden optimaal in te richten. Boven de wanden is een bouwkundige afdichting voorzien en naast de wanden, op de tribune, zijn apart optrekbare wanddelen aangebracht om het omloopgeluid te beperken.

Scheidingswanden voldoen aan akoestische normen NOC*NSF

De topsporthal is in drieën te verdelen door de toepassing van twee optrekbare akoestische TreNoMat-scheidingswanden. Zoals vrijwel bij driedelingen vrijwel altijd het geval is, ligt de nadruk op goede geluidsabsorptie ook in het middelste zaalgedeelte. Hiervoor zijn absorberende voorzieningen getroffen. Rondom de wanden is ook de overige materialisatie met zorg uitgekozen, zodat het geheel voldoet aan de normen van NOC*NSF. Dit resulteert in verantwoord gebruik in relatie tot gezondheids- en welzijnseisen, wat vooral belangrijk is tijdens de schoolsportlessen. De sportaccommodatie heeft een professioneel karakter en is berekend op een grote diversiteit aan activiteiten en gebruik.

Flexibiliteit en comfort

Wij hebben in de sporthal twee elektrisch bedienbare akoestische TreNoMat-scheidingswanden geplaatst. Hierdoor is de hal snel en eenvoudig in twee of drie apart te gebruiken compartimenten op te delen. Op deze manier zijn er op maat meerdere compacte gymzalen beschikbaar voor het bewegingsonderwijs, met een hoog comfortniveau voor de gebruikers.

Doelstellingen van het project

  • Het snel kunnen opdelen van de sporthal in drie zaaldelen, waarbij in ieder afzonderlijk deel les gegeven kan worden, zonder overlast van elkaar te ervaren.
  • Voldoen aan de hoogste akoestische normen (NOC*NSF) en de hoogste gebruikseisen, in het bijzonder gericht op de doelgroep bewegingsonderwijs.

Projectdetails en resultaten

  • Toepassing van twee TreNoMat akoestische scheidingswanden, in elektrisch optrekbare uitvoering. Hiermee kunnen drie gymzalen worden gecreëerd voor het geven van bewegingsonderwijs.
  • De wanden voldoen aan de akoestische normen van sportkoepel NOC*NSF.
Meten is weten!

Aanvraag akoestische meting

  • Akoestisch onderzoek bij u op locatie;
  • Maatwerk totaaladvies;
  • Garantie op het beoogde resultaat.
whitepaper trenomat
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Paul trenomat
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
nieuwsbrief trenomat
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.