Akoestische Trenomat wanden TripleComfort en wandbekleding
Sportcomplex de Pijp is een multifunctioneel wijk- en sportgebouw uit 1983, gelegen aan de Lizzy Ansinghstraat 88 in de Pijp, stadsdeel Zuid, Amsterdam. Het gebouw bestaat uit verschillen ruimtes die kunnen onderdak bieden aan tal van sport- en wijkverenigingen, waaronder ook twee naast elkaar gelegen sporthallen. Tot 2016 werden deze beide sporthallen beiden als geheel gebruikt en bestond er geen mogelijkheid deze hallen verder te verdelen in kleinere zalen. Omdat er wel behoefte bestond aan het opdelen van deze ruimtes, zijn er in 2016 twee flexibele Trenomat scheidingswanden geplaatst, waarmee beide sporthallen in tweeën gedeeld konden worden. Anno nu is deze behoefte alleen maar groter geworden en is er opnieuw gekeken naar de wijze waarop deze sporthallen nog efficiënter ingericht zou kunnen worden.
Situatieschets
Om de mogelijkheden van verdere opdeling van de twee sporthallen te onderzoeken hebben we op verzoek van de gemeente Amsterdam een vooronderzoek opgetuigd. Dit onderzoek bestond uit het uitvoeren van geluidsmetingen, het opstellen van akoestische modellen en het verstrekken van een advies op maat. In ons advies hebben we direct rekening gehouden met de relatief jonge, al aanwezige scheidingswanden, die in 2016 zijn geplaatst en we hebben geadviseerd om deze in het plan een nieuwe bestemming te geven. Ons voorstel was daarom om per hal de bestaande scheidingswand een stuk op te schuiven, tot de positie waarmee een éénderde zaaldeel gecreëerd kan worden. Op de andere éénderde-lijn is toepassing van een volledig nieuwe scheidingswand in de uitvoering TripleComfort geadviseerd. Op deze wijze ontstaat er per sporthal een driedeling, waardoor in het geval dat alle scheidingswanden naar beneden zijn gelaten, maar liefst zes onafhankelijk van elkaar te gebruiken gymzalen ontstaan.
Aanvullende absorptiematerialen
Om deze zalen ook daadwerkelijk geschikt te maken voor bewegingsonderwijs, hebben we daarnaast geadviseerd om aanvullende absorptiematerialen te verwerken op zowel de bouwkundige wanden als op het plafond. Dit advies is gebruikt als onderlegger bij de verdere realisatie. Omdat deze herindeling nogal wat bouwkundige consequenties had, is besloten een traditionele projectstructuur op te tuigen, met een architect (Werkplaats Architecten), een adviseur (Merosch BV) en een bouwkundig aannemer (Bouwmaatschappij Buitenhuis B.V.), waarbij wij als partner in het bouwteam zijn aangeschoven voor de realisatie van de scheidingswanden en de gewenste ruimteakoestiek.
Beoogde oplossing
Het bedrijf ‘Werkplaats Architecten’ heeft na ons vooronderzoek de plannen verder uitgewerkt en vormgegeven en samen met adviseur Merosch BV het plan aanbestedingsgereed gemaakt. Het hergebruik van de bestaande scheidingswanden is hierbij vastgelegd in het bestek. Bouwmaatschappij Buitenhuis B.V. bleek de beste inschrijver en samen met deze partij hebben wij de realisatie van de herindeling en de hierbij gewenste akoestische optimalisatie gerealiseerd. Onze bijdrage bestond hierbij uit het verplaatsen en aanpassen van de twee bestaande scheidingswanden, het plaatsen van twee nieuwe akoestische, geluidsabsorberende scheidingswanden type Trenomat TripleComfort, geluidsabsorberend aan beide wandzijden en het rondom voorzien van duurzame akoestische wandbekleding type Trenomat Absorption Panel type Solid in beide sporthallen. Onze levering was inclusief het verzorgen van een controlemeting na uitvoering.
Het resultaat
Alle materialen en benodigde aanpassingen zijn zorgvuldig geselecteerd en samengebracht om hiermee tot de meest optimale totaaloplossing te kunnen komen. De scope was hierbij heel duidelijk, namelijk zoveel mogelijk hergebruik van bestaande componenten en duurzaam gebruik van materiaal en grondstoffen. Hiernaast moest de nieuwe situatie natuurlijk ook gaan voldoen aan de norm voor nagalmtijd (NOCNSF-US1-BF1). Omdat onze scheidingswanden niet ‘vast verankerd’ zijn aan het gebouw, kunnen deze volledig worden gedemonteerd en worden verplaatst. Hierdoor hoeven materialen die nog goed zijn niet te worden afgedankt en krijgen deze in dit geval een mooi tweede leven. Er is hierdoor ook sprake van minder belasting op de algehele grondstoffenmarkt en het vermindert het ontstaan van onnodige afvalstromen. Door de situatie verder aan te vullen met nieuwe, duurzame materialen, zoals geperforeerd scheidingswandmateriaal en duurzaam geproduceerde akoestische voorzetwanden is er sprake nu van een uitstekende geluidsabsorptie in alle zaaldelen. Het resultaat is dat de beide hallen nu beschikken over de gewenste driedeling en dat de ruimteakoestiek na het uitvoeren van de controlemeting in alle normcategorieën voldoet.
Meer weten?
Heeft u interesse in meer advies op maat? Neemt u dan contact met ons en leg ons voor wat u vraagstuk precies is. Wij zullen dan ons plan en advies vrijblijvend aan u voorleggen in een persoonlijk gesprek.