Geluiddempende wand voor sportaccommodatie
Sporthal de Fakkel is een begrip in Losser en huisvest van oudsher activiteiten van sportverenigingen en onderwijs, maar ook van bijvoorbeeld het jaarlijks Sterrengala. De oude sporthal was verouderd en een aanpassing aan de nieuwe regels leverde zoveel kosten op dat het college heeft besloten om tot nieuwbouw over te gaan. Het nieuwe gebouw staat op de plek van de oude sporthal. Dit betekende dat de oude sporthal eerst gesloopt moest worden en dat de nieuwbouw daarna pas kon plaatsvinden. Het doel hierbij was dat zowel sloop als nieuwbouw zo duurzaam mogelijk plaatsvinden. De nieuwe sporthal moest bovendien voldoen aan alle eisen van een moderne sporthal, waaronder het aanbieden van flexibel indeelbare sportzalen die voldoen aan de norm voor nagalmtijd.
Berekeningen maken
De eerste stap om tot een goede invulling te kunnen komen is het in uitgebreid kaart brengen van materialen die worden toegepast, de bijbehorende absorptiewaarden en de hoeveelheden van het toegepaste materiaal. Hiermee kan een model worden gemaakt van het akoestische klimaat wat ontstaat en kunnen voorspellende berekeningen worden gemaakt.
Met deze gegevens kan vervolgens worden bepaald op welke plek extra absorptievoorzieningen aangebracht moeten worden en in welke hoedanigheid. Hierbij wordt met de verdeling van materiaal rekening gehouden met alle mogelijke indelingsvarianten, dus zowel in een situatie met opgetrokken scheidingswanden, als in de situatie met neergelaten scheidingswanden.
Optimale nagalmtijd dankzij de combinatie van oplossingen
De materialen en benodigde aanpassingen zijn aan de hand van de berekening zorgvuldig geselecteerd om tot de meest optimale totaaloplossing te kunnen komen.
In dit geval werd duidelijk dat met name het onderste deel van de bouwkundige wanden in sporthal volledig akoestisch uitgevoerd zouden moeten worden en dat er een combinatie gemaakt zou moeten worden met scheidingswanden, die aan twee zijden geluidsabsorberend zijn uitgevoerd. Bij voorkeur zou het resultaat van de wisselwerking tussen alle afwerkingen zoveel bij één partij worden.
Omdat er sprake is van toepassing van wandbekleding rondom, is er in dit geval voor gekozen om de aanvankelijk berekende bouwkundige binnenwandconstructie geheel te laten vervallen en deze te integreren in een compleet zelfdragende voorzetwand.
In combinatie met twee stuks TripleComfort scheidingswanden is de nagalmtijd na realisatie en in alle ruimtes en in normcategorieën op orde en voldoet het geheel hiermee aan de normen voor nagalmtijd volgens de KVLO en NOC/NSF.
Doelstellingen van het project
- Het in kaart brengen van de absorptiewaarden en extra absorptievoorzieningen in de juiste hoedanigheid aanbrengen.
- Het verbeteren van de ruimte-akoestiek, in zowel een situatie met opgetrokken wanden als in een gescheiden indeling, door toepassing van twee stuks TripleComfort scheidingswanden.
- Het voldoen aan de normen van nagalmtijd.
Projectdetails en Resultaten
- Toepassing van twee TreNoMat TripleComfort scheidingswanden in combinatie met constructieve, zelfdragende akoestische voorzetwanden.
- Na het uitvoeren van berekeningen zijn het wandmateriaal van de scheidingswand en de akoestische voorzetwand op elkaar afgestemd en is de nagalmtijd in iedere indeling volgens de normen van de KVLO en NOC/NSF.
- De nieuwe sporthal heeft een moderne uitstraling en voldoet aan de huidige normen. Hierdoor kunnen er verschillende activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden zonder dat de verschillende groepen last van elkaar ondervinden.