Case

Apollohal Amsterdam

Flexibele herindeling met akoestische klasse!

Geluiddempende wand voor sportaccommodatie

Sporthal Apollohal is een monumentaal gebouw op de hoek van de Apollolaan en de Stadionweg in Amsterdam. Het werd in 1934 gebouwd door de architect Albert Boeken met medewerking van W. Zweedijk in de stijl van het nieuwe bouwen. Sporthal Apollohal is een monumentaal gebouw op de hoek van de Apollolaan en de Stadionweg in Amsterdam. Het werd in 1934 gebouwd door de architect Albert Boeken met medewerking van W. Zweedijk in de stijl van het nieuwe bouwen.

 

De Apollohal was aanvankelijk een tennishal, later een tentoonstellingsgebouw en een ijsbaan. Na een grootschalige renovatie in 2004-2005 (architect: André van Stigt) wordt de hal gebruikt door sportverenigingen, vooral voor basketbal. De hal is de thuishaven van professioneel basketbalclub BC Apollo. Sinds 2004 is het een rijksmonument. Het gebouw wordt beheerd onder het Amsterdamse Stadsdeel Zuid.

Het gebouw

Het ontwerp in de stijl van het nieuwe bouwen is het belangrijkste werk van Boeken en een vroeg voorbeeld van staalskeletbouw. Een constructie van gelaste, stalen spanten maakt het mogelijk om een grote, vrije overspanning te maken. De muren hebben geen dragende functie en konden dus uit licht materiaal (in dit geval voornamelijk glas) opgetrokken worden.

Door de grote oppervlakte van het gebouw is het een aantrekkelijke locatie om meer flexibel gebruik in te richten. De gemeente Amsterdam heeft dit plan actief in werking gezet en samen met architectenbureau van Stigt, Synarchis Adviesgroep, aannemer De Geus Bouw en enkele specialistische marktpartijen, waaronder ons bedrijf, is het plan verder ontwikkeld, uitgedacht en uitgevoerd.

De rol van TreNoMat

Ons aandeel in dit project omvatte het leveren en aanbrengen van 3 stuks elektrische optrekbare, akoestische scheidingswanden, waarmee de hal in 4 apart te gebruiken gymzalen opgedeeld kan worden.

De moeilijkheidsgraad bij dit project was enerzijds de monumentale status van het gebouw en anderzijds de ruimteakoestiek. Omdat het een monumentaal pand is zijn er zware restricties ten aanzien van bouwkundige aanpassingen en toevoegingen.

Aangezien bijna de hele opbouw van de hal uit glas bestaat en hier dus verder niet aan getoornd mag worden, was het een hele uitdaging om de wand constructief te kunnen ophangen, zonder de oorspronkelijke constructie hierbij te wijzigen en om tegelijkertijd de wanden maximaal absorptievermogen te geven om de geluidsreflectie op het glas voldoende te kunnen afbreken, met name in de twee middelste zaaldelen.

De absorptiewaarden in kaart brengen

De eerste stap om tot een goede invulling te kunnen komen is het in uitgebreid kaart brengen van de nagalmtijd in het gebouw, zodat de selectie van materialen die moeten worden toegepast, de bijbehorende absorptiewaarden en de hoeveelheden (aantal vierkante meters) van het toegepaste materiaal kunnen worden bepaald.

Met deze gegevens kan vervolgens via een akoestische model verder worden bepaald op welke plek nog extra absorptievoorzieningen aangebracht moeten worden en in welke hoedanigheid. Hierbij wordt met de verdeling van materiaal rekening gehouden met alle mogelijke indelingsvarianten, dus zowel in een situatie met opgetrokken scheidingswanden, als in de situatie met neergelaten scheidingswanden.

Optimale nagalmtijd dankzij TripleComfort volledig geperforeerde scheidingswanden

De materialen en benodigde aanpassingen zijn zorgvuldig geselecteerd om tot de meest optimale oplossing te kunnen komen. In dit geval werd duidelijk dat geluidsabsorptie maximaal moest worden ingericht in de scheidingswanden, omdat er zeer weinig bouwkundig oppervlak beschikbaar zou zijn om dit te compenseren. Om deze reden hebben wij onze TripleComfort scheidingswanden gemonteerd.

Ook het onderste deel van de bouwkundige wanden in sporthal is volledig akoestisch uitgevoerd en in combinatie met scheidingswanden, die aan twee zijden volledig geluidsabsorberend zijn uitgevoerd is de nagalmtijd na realisatie en in alle ruimtes en in normcategorieën nu op orde.

Doelstellingen van het project

  • Het in kaart brengen van de nagalmtijd voorafgaand aan de aanpassing en het berekenen en voorspellen van het beoogde eindresultaat na renovatie en herindeling.
  • Het realiseren van de herindeling met 3 stuks flexibele wanden, rekening houdend met de constructieve beperkingen.
  • Het voorzien van de juiste ruimte-akoestiek, in zowel een situatie met opgetrokken wanden als in een gescheiden indeling, door toepassing van de drie stuks TripleComfort scheidingswanden.
  • Het voldoen aan de normen van nagalmtijd.

Projectdetails en Resultaten

  • Toepassing van drie TreNoMat TripleComfort scheidingswanden, voorzien van een extra presterende absorptie-inleg, met een maximale geluidsabsorptiecoëfficiënt van 0,75 aw per vierkante meter scheidingswand.
  • Voorzien van een lichtgewicht maatwerk ophangconstructie, afgestemd op de beperkte bevestigingsmogelijkheden van het gebouw.
  • De nieuwe sporthal heeft een moderne uitstraling en voldoet nu aan de huidige normen. Hierdoor kunnen er verschillende activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden zonder dat de verschillende groepen last van elkaar ondervinden.
Meten is weten!

Aanvraag akoestische meting

  • Akoestisch onderzoek bij u op locatie;
  • Maatwerk totaaladvies;
  • Garantie op het beoogde resultaat.
whitepaper trenomat
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Paul trenomat
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
nieuwsbrief trenomat
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.