Case

Sporthal/ school Lumion Amsterdam

Leren en sporten in Lumion, de ‘school van je leven’
Aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam staat een bijzonder schoolgebouw. Lumion, zo heet de instelling voor middelbaar onderwijs, die in 2012 met 150 leerlingen begon in een noodgebouw. In 2019 kon de school verhuizen naar de huidige, unieke locatie. Het gebouw is het resultaat van ‘vernieuwbouw’. Direct achter de feitelijke school is een moderne sporthal gerealiseerd.

Het schoolgebouw op de plek waar vroeger een ROC stond, is ontworpen rond het onderwijsconcept van gepersonaliseerd onderwijs. De gemeente Amsterdam, de Stichting Progresso (het bestuur van de school) en de betrokken architecten van Atelier PRO uit Den Haag sloegen de handen ineen om een gebouw te creëren dat is geïntegreerd in het oorspronkelijke schoolgebouw dat op de Amsterdamse monumentenlijst staat. Belangrijke thema’s bij de bouw: kleinschaligheid, duurzaamheid en open leergebieden. Lumion is een bijzondere combinatie van ‘oud en nieuw’, met een eigentijdse, inspirerende uitstraling.

Mix van oplossingen voor fraaie scheidingswanden

In de sporthal van de school hebben wij twee akoestische TreNoMat-wanden geplaatst. De nadruk lag hierbij op het beheersen van het geluid, met name in het middelste zaalgedeelte, in situaties waarin de beide wanden zich bevinden in een neergelaten positie. Om tot de meest functionele, geluidsvriendelijke en esthetische oplossing te komen, hebben we een mix van technieken en materialen toegepast. Het resultaat is dat de scheidingswanden de vereiste flexibiliteit bieden, met inbegrip van de gewenste geluidsbeheersing, en bovendien stijlvol zijn afgewerkt. Ze zijn optimaal op elkaar en op de architectuur afgestemd. Mede hierdoor, werd het een visueel erg mooie sporthal.

Eén met de totale, flexibel opdeelbare ruimte

Het zwarte dak en de houten wandbekledingen geven de hal in combinatie met de grijstinten van de vloer en de TreNoMat-scheidingswanden een rustige uitstraling. Door de gevels te voorzien van een aantal ramen is een fraaie lichtinval gecreëerd. De groene buitenomgeving wordt als het ware naar binnen gehaald, wat de rustige atmosfeer versterkt. We zijn trots op onze geslaagde bijdrage aan dit bijzondere project.

Doelstelling van het project

  • Het opdelen van de sporthal in drie delen, waarbij in ieder afzonderlijk deel les gegeven kan worden zonder overlast.
  • Het zoveel mogelijk visueel integreren van onze TreNoMat wanden in het totaalontwerp
  • Het voldoen aan de normen van nagalmtijd

Projectdetails en resultaten

  • Toepassing van twee TreNoMat akoestische scheidingswanden, in elektrisch optrekbare uitvoering. De wanden zijn aan de zijde van het middelste zaalgedeelte geluidsabsorberend uitgevoerd, zodat de nagalmtijd binnen de norm valt.
  • De detaillering van de TreNoMat-scheidingswanden en de aansluitingen op de afwerkingen rondom de wanden zijn afgestemd op de sfeervolle architectuur van het gebouw. Daarmee passen de scheidingswanden op een harmonieuze manier in de totale omgeving.
whitepaper trenomat
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Paul trenomat
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
nieuwsbrief trenomat
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.