Case

Harderwijk MFC de Kiekmure

MFC De Kiekmure Harderwijk – een wijkcentrum waar iedereen zich thuis voelt
Met de realisatie van de Kiekmure is de gemeente Harderwijk erin geslaagd een multifunctioneel zalencentrum neer te zetten, waar iedereen zich thuis voelt. Het markante gebouw met zijn uitgesproken huiselijke, gastvrije sfeer is bij uitstek geschikt voor ontmoetingen en gezamenlijke, ongedwongen activiteiten. Daarnaast is het mogelijk om multifunctionele zalen te huren. TreNoMat realiseerde in het gebouw een flexibel en geavanceerd inbouwpodium.

Het gebouw van 1.450 m² werd gerealiseerd ter vervanging van het verouderde centrum in de wijk Stadsdennen. Voor het ontwerp en de uitvoering tekenden respectievelijk BDG Architecten (Zwolle, Amsterdam, Almere) en Burgland Bouw (Dodewaard). Het opvallende, vriendelijke gebouw opende in 2016 zijn deuren. Mensen uit de omgeving komen er sindsdien graag samen. Het gebouw biedt mogelijkheden voor het organiseren van vergaderingen en lezingen, maar ook voor sportbeoefening, dans of hobbywerkgroepen. Het is in alle opzichten een ontmoetingsgebouw.

Markante bijdrage aan kwaliteit van wonen en leven in de wijk

De realisatie was onderdeel van een grootschalige wijkvernieuwing, bedoeld om een impuls te gegeven aan de woon- en leefkwaliteit. Het gebouw is opgezet als een paviljoen. De afgeschuinde en afgeronde randen geven het gebouw een specifieke vorm die afwijkt van de formele structuur van de wijk. Dit versterkt het unieke karakter van het wijkgebouw. Het achterliggende park is rondom het gebouw uitgebreid en het groen is doorgezet op het duurzame mos- en sedumdak, waardoor het geheel oogt als een statig parkpaviljoen. De verschillende faciliteiten zijn gegroepeerd rond de centrale en gemeenschappelijke ‘huiskamer’. De grote luifel aan de zijde van het winkelcentrum markeert de hoofdentree. Grote gevelopeningen geven het gebouw transparantie, waardoor iedereen in de wijk kan wat er binnen te doen is.

Flexibiliteit in indeling en materialen

Het gebouw moet zorgen voor de verbinding van doelgroepen en activiteiten. Dit vraagt om grote flexibiliteit, ook wat de indeling en materiaalsamenstelling betreft. De grote zaal, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd, is flexibel op te delen door de toepassing van mobiele paneelwanden. Voor deze zaal bestond ook de behoefte aan een flexibel gebruik van de vloer. Soms verdient een vlakke vloer de voorkeur, soms is er vraag naar een podium.

Oplossing op maat: flexibel inbouwpodium

Het steeds opnieuw opbouwen en afbreken van een podium kost tijd en mankracht en vermindert de flexibiliteit. Bovendien is er opslagcapaciteit nodig voor de losse podiumelementen en toont de praktijk dat de kans op beschadiging van losse elementen tijdens het transport groot is. Vandaar de vraag aan TreNoMat of we in het ontwerp konden voorzien in een podium dat vast in de ruimte is ingebouwd en zonder veel moeite, tijd en mankracht naar wens kan worden opgesteld, in verschillende afmetingen en opstelhoogtes.

Inbouwpodium TreNoMat Airstage

Om aan deze vraag te kunnen voldoen, zijn we in een vroeg stadium bij het ontwerptraject betrokken.
We moesten bij de ontwikkeling van het podium rekening houden met de veelzijdigheid van het gebouw, de mogelijkheden in de vloerconstructie en het budget van de opdrachtgever. De geboden maatoplossing bestaat uit de toepassing van ons inbouwpodium type TreNoMat Airstage. Het podium bestaat uit vast opgestelde elementen van twee bij één meter. De elementen kunnen individueel en handmatig omhoog worden getrokken.

Het inbouwpodium TreNoMat Airstage is gebruiksvriendelijk. Na het verwijderen van de afdekdoppen op de dekplaat worden per element twee handgrepen ingestoken. Een van de handgrepen activeert de verstelinrichting onder het podium. Het element wordt vervolgens op de juiste hoogte getrokken en met het draaien van de handgrepen op vier punten vergrendeld. Een valbeveiliging zorgt ervoor dat bij weigering van de vergrendeling het element in de eerstvolgende stand blokkeert.

Snel klaar voor gebruik en zeer flexibel

De handgrepen worden na het opstellen verwijderd en de sparingen in de dekplaat worden weer voorzien van de speciale afdekdoppen. Het neerlaten van de elementen gebeurt in omgekeerde volgorde. Het voordeel van deze opbouw met elementen is dat de afmetingen en de hoogte van het podium zeer flexibel zijn. Er zijn verschillende hoogte-instellingen mogelijk. De elementen zijn voorzien van een vloerafwerking die is afgestemd op de omliggende zaalvloer. Hierdoor ontstaat er na het neerlaten van het podium in de vloersparing weer een mooie, egale en vlakke vloer. Het podium is eenvoudig uit te breiden met accessoires om er een compleet toneelpodium van te maken. Tot de opties behoren toneelgordijnen, leuningen, een trapopgang en een podiumblindering om de onderconstructie uit het zicht te onttrekken als het podium is opgesteld.

Doelstellingen van het project

  • Het snel kunnen beschikken over een gedeeltelijk verhoogde vloer, met minimale energie, tijd en mankracht.
  • Het dusdanig integreren van deze verhoging dat deze in neergelaten positie mooi in de vloer opgaat, waardoor er een vlakke, bruikbare ondergrond voor andere evenementen ontstaat.
  • Het modulair uitvoeren van de verhoging, zodat er verschillende opstelmogelijkheden bestaan, in zowel afmeting als in hoogte.
  • Het afwerken van de verhoging met hetzelfde materiaal en in dezelfde stijl als de rest van de ruimte, zodat de constructie in ongebruikte positie zo min mogelijk opvalt.

Projectdetails en resultaten

  • Toepassing van een vast ingebouwd TreNoMat podium, type Airstage, in handmatig bedienbare uitvoering. Hiermee kan het vloerniveau lokaal eenvoudig omhoog worden gebracht, zodat er een podium ontstaat. Door het oppervlak op te bouwen uit elementen met een afmeting van 2 x 1 meter, kunnen meerdere afmetingen worden opgesteld. De elementen zijn bovendien in verschillende hoogtes instelbaar.
  • In opgeborgen positie maakt het podium gewoon deel uit van het belastbare vloeroppervlak in de ruimte en ontstaat weer een volledig vlakke vloer. Door het podium af te werken met dezelfde vloerafwerkingen is het visueel ook één geheel.
  • Maatwerkconstructie en maatwerkadvies om te komen tot een passende oplossing, in functioneel, esthetisch en budgettair opzicht.
whitepaper trenomat
Meer weten?

Download onze documentatie

  • Alle feiten op een rijtje
  • Geselecteerd op onderwerp
  • Vindt u niet wat u zocht? Vraag het ons!
Paul trenomat
Meer weten?

Neem contact op!

+31 (0)172 579720
info@trenomat.nl

In de spotlight

Onze andere cases

Bekijk onze andere cases in het case overzicht.
nieuwsbrief trenomat
Blijf op de hoogte!

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TreNoMat houdt van korte lijnen. Daarom stellen we u graag met onze gratis digitale nieuwsbrief op de hoogte van productinnovaties en inspirerende projecten. Wilt u altijd geïnformeerd zijn? Schrijf u in en u ontvangt alle relevante updates.